Terwijl andere dagbladen uitpakten met een hele bijlage bracht Trouw slechts een mager berichtje over de inmiddels befaamde yoga-workshop op het liedboekfestival in Monnickendam. Een week later gaf hoofdredacteur Willem Schoonen schoorvoetend toe dat dat beter had gekund. Een liedboek dat af is heeft geen nieuwswaarde, was de stellige redenering. Maar ‘de misschien wel beste krant’ had over het hoofd gezien wat het verschijnen van het nieuwe liedboek met de mensen doet.

Laetare besteedt er als tijdschrift voor liturgie en kerkmuziek natuurlijk wel volop aandacht aan met een heel themakatern, in dit extra dikke nummer. Het liedboek heeft het namelijk in zich om liturgiegeschiedenis te schrijven. Reikte het inmiddels oude liedboek liederen aan voor een op het woord gerichte liturgie, het nieuwe liedboek biedt materiaal voor een liturgie die volop ruimte maakt voor het onzegbare. Op die manier kan liturgie (weer) een heel eigen bron van openbaring worden.

Of het liedboek daadwerkelijk liturgiegeschiedenis zal schrijven hangt natuurlijk af van hoe het liedboek ontvangen en gebruikt wordt. Het liedboek zelf, hierin heeft Trouw gelijk, heeft geen nieuwswaarde voor de liturgie. Veelmeer zal de praktijk, uw liturgische praktijk, moeten uitwijzen of de potentie van het nieuwe liedboek tot nieuwe liturgische ontwikkelingen zal leiden. Laetare  zal deze ontwikkelingen uiteraard stimuleren. We beginnen met een gevarieerd themakatern, waarin u interessante en verrassende aspecten van het liedboek zult tegenkomen. En vanaf het komende nummer starten we met een serie waarin de nieuwe liederen voorgesteld worden, en u zult in elke uitgave besprekingen, tips, ideeën en ervaringen vinden voor het gebruik van het liturgisch materiaal.

Terwijl de liturgische ambities van het liedboek in de toekomst nog bewaarheid moeten worden, staat het liturgische leven natuurlijk niet stil. Martin Hoondert gaat in zijn verdiepend artikel in op de relatie tussen muziek en mystiek. We stellen een interessant Allerzielen-project voor. We hebben Antoine Oomen bevraagd over zijn weg van tekst naar muziek. Kunstenares Marjan Beuker vertelt: zo moet de nieuwe hemel en de nieuwe aarde eruit zien. En onze ‘verkenners’ Jan D. van Laar en Hans van Kampen lijken de nieuwe aarde bijna gevonden te hebben, en wel in het groen onder de rook van Utrecht.

 

Inhoud:

  • Muzikale ervaring als plek waar God zich ontmoeten laat
  • Interview met Antoin Oomen vanwege de cd-box ?Eeuwige hier en nu?
  • De toenemende belangstelling voor Allerzielen
  • Het protestantse Liedboek en katholieke geloofsgemeenschappen
  • Is het Liedboek geschikt voor mensen onder de dertig?
  • Merjan Beuker: kunstenares geïnspireerd door water
  • Tekst-, beeld- en liedsuggesties voor de liturgie
  • Boekbesprekingen, bijeenkomsten, websites.

Dit nummer is uitverkocht

 

Andere nummers