Themanummer: Onsterfelijkheid – Whisky bij het graf.

Van de redactie

In de liturgie voltrekt zich altijd een transitie. Liturgie stelt ons rituelen, woorden en symbo-len beschikbaar om de beweging te kunnen maken van het profane naar het sacrale, en weer terug. Zij opent daarmee een transitionele ruimte waar hemel en aarde, God en mens elkaar kunnen raken en in elkaar kunnen overgaan, ondanks alle gebrekkigheid.

In deze uitgave belichten we deze transitie op allerlei vlakken. Van de overgang van sterfelijkheid naar onsterfelijkheid tot de transitie naar het komende in de O-antiphonen; van de transitie in de eucharistie, waar brood en mens lichaam van Christus worden, tot de overgang naar de sacrale dimensie in het kerklied.

 

Geen wonder dat dan ook de liturgie zelf onderhevig wordt aan transitie. Els Dijkerman bericht uit haar eigen praktijk hoe de klassieke cantorij plaats maakt voor een op een worshipleader geënte invulling van het cantoraat. Een trend? En Marleen Hengelaar-Rookmaker heeft zelf ondervonden hoe kunstenaars zich meer en meer op onderwerpen en vormen storten die tot nu toe aan de liturgie voorbehouden waren, en hoe zij daarbij tot een heel eigen vormgeving komen van de transitionele ruimte. Vanuit de redactie wensen we u veel inspiratie toe bij het lezen, maar vooral veel vreugde bij het vieren in de liturgisch zo rijke advents- en kersttijd.

Ekkehard Muth

Inhoud

  • Op zoek naar onsterfelijkheid
  • Verlangen naar de Komende
  • Dag cantorij, hallo headset
  • Een ‘religieuze’ voorstelling
  • Calvijn en het kerklied
  • Liturgisch leesplankje Eucharistie
  • Aan de tijd: 25 december 2017 tot en met 4 maart 2017

Bekijk hier alvast een paar pagina’s uit dit nummer.
Bestel het nummer hier.

Andere nummers